حدیث روز
امام علی (ع) می فرماید : هر کس از خود بدگویی و انتقاد کند٬ خود را اصلاح کرده و هر کس خودستایی نماید٬ پس به تحقیق خویش را تباه نموده است.

جمعه, ۱۴ دی , ۱۴۰۳ 4 رجب 1446 Friday, 3 January , 2025 ساعت تعداد کل نوشته ها : 292 تعداد نوشته های امروز : 0 تعداد اعضا : 2 تعداد دیدگاهها : 0×
  • اوقات شرعی

  • اطلاعیه ها

    مواد مخدرو دخانیات در سفر حج

    شناسه : 1700 08 می 2020 - 19:57 391 بازدید ارسال توسط :

    مواد مخدر و دخانیات § فیض حضور در سرزمین وحی، توفیقی است که خداوند به ما داده است.  § بروز هر گونه عوارض جسمی و روانی برای زائر در طول سفر، موجب سلب توفیق زیارت و انجام اعمال و مناسک حج و یا ایجاد شبهه در آن می گردد.  § یکی از مواردی که استطاعت […]

    مواد مخدرو دخانیات در سفر حج
    پ
    پ

    مواد مخدر و دخانیات

    § فیض حضور در سرزمین وحی، توفیقی است که خداوند به ما داده است.

     § بروز هر گونه عوارض جسمی و روانی برای زائر در طول سفر، موجب سلب توفیق زیارت و انجام اعمال و مناسک حج و یا ایجاد شبهه در آن می گردد.

     § یکی از مواردی که استطاعت زائر را از نظر جسمی، روانی و قانونی ساقط می کند، بلای خانمان سوز مواد مخدر و اعتیاد و مصرف داروهای روانگردان است.

     § در ابتدا از این که ناچاریم این موضوع را در جمع نورانی میهمانان الهی مطرح نماییم، پوزش می طلبیم.

     § به جهت اهمیت موضوع و مشکلاتی که در طول سالهای قبل برای زائران معتاد و حامل مواد مخدر در مبادی خروجی کشور و مبادی ورودی به عربستان، پیش آمده است، ناگزیریم با کسب اجازه از محضر زائران عزیز، این موضوع را با ابعاد و زوایای مختلف تشریح نماییم.

     § اعتیاد چیست؟!

     o هر ماده ای که عملکرد طبیعی بدن را به لحاظ جسمی، روانی و عاطفی تغییر دهد، مواد اعتیادآور محسوب می شود.

     o هیچ کسی به یک باره معتاد نمی شود. افراد به شکل تفریحی یا تفننی مصرف مواد مخدر را آغاز می کنند و کمکم با افزایش میزان مصرف، افزایش دفعات مصرف و مصرف مواد قویتر، به آن وابسته می شوند.

     § مواد اعتیادآور کدامند؟!

     o برخی موادّ مخدرِ اعتیادآور عبارت است از: تریاک، کراک افغانی (هروئین فشرده ) ، هروئین، شیره تریاک، نورجیزک، شیشه(کریستال)، حشیش و داروهای اعتیادآور و روانگردان.

     § داروهای روانگردان کدامند؟!

     o برخی از داروهای روانگردان عبارت است از: انواع قرص و شربتهای آرامبخش و کدیین دار مانند دیازپام، اگزازپام، فنوباربیتال، ترامادول، ریتالین و… انواع آمپول، قرص و شربت حاوی اُپیوم مانند متادون و تمجیزک و…

     § عوارض موادّ مخدّر و اعتیاد:

     o انواع سرطان، مشکلات گوارشی، به هم خوردن تعادل هورمونی، از بین رفتن سلامت خواب، سکته های قلبی و مغزی، افزایش فشار خون، اختلال در کبد و کلیه، کاهش وزن، عوارض روحی و روانی مانند افسردگی، اضطراب، جنونِ روانی، پرخاشگری، کمبود انرژی، کسالت، از دست دادن حافظه، توهم و هذیان از عوارض اعتیاد است.

     § قوانین مقابله و مبارزه با حمل و مصرف مواد مخدر:

     o چنانچه اتباع ایرانی با هر قصدی، اقدام به نگهداری، حمل یا قاچاق هر مقدار موادّ مخدر به داخل یا خارج از کشور نمایند، به مدت یک تا پنج سال گذرنامه آنان ابطال شده و ممنوع الخروج می شوند و در صورت تکرار، به مدت پنج تا پانزده سال گذرنامه آنها ابطال و ممنوع الخروج می شوند.

     o طبق ماده ی۱۷ قانون مبارزه با مواد مخدر، در صورت کشف هرگونه مواد مخدر و مشتقات آن در فرودگاه های مبداء، علاوه بر پیگیریهای قضایی (تهیه صورتجلسه کشف مواد مخدر و ارجاع به دادسرای فرودگاه، تشکیل پرونده و صدور حکم مجازات( ، گذرنامه به مدت ۱ تا ۵ سال و روادید صادره ابطال و از عزیمت به عربستان جلوگیری به عمل خواهد آمد.

     o لازم به ذکر است که در اجرای قانون فوق بین مالک مواد مخدر و حمل کننده آن از نظر قانون تفاوتی لحاظ نشده است. بنابراین حمل کننده مواد، مالک آن شناخته و با آن برخورد می شود.

     o برابر قانون مبارزه با مواد مخدّر مصوب مجمع تشخیص مصلحت نظام، افرادی که قصد خروج از کشوررا دارند در صورتی که مبادرت به حمل مواد مخدر به هر میزان نمایند، بین ۱ تا ۵ سال، ازکشور ممنوع الخروج می گردند.

    o با استناد به ماده ۴۰ قانون مبارزه با مواد مخدر، افرادی که بدون مجوز پزشکی و یا قضایی مبادرت به حمل قرص های روانگردان ) قرص یا شربت متادون، ترامادول و…) نمایند، مشمول محکومیت های حمل مواد مخدر می گردند.

     § مجازاتهای قانونی زائران حامل موادّ مخدر:

     o در صورتی که زائرِ حامل ماده مخدر در مبادی خروجی کشور دستگیر شود، مجازاتهای زیر برای وی در نظر گرفته می شود:

    ـ اخذ گذرنامه زائر و ابطال ویزا و محرومیت از سفر حج. ـ ممنوع الخروج شدن تا سقف پنج سال بنا بر نظر قاضی.

     ـ مجازات زندان و پیگیری قضایی نماینده دادستان در فرودگاه.

     § کنترل بار و لوازم زائران در فرودگاه مبداء قبل از شروع سفر:

     o به دنبال اتفاقات چند سال اخیر که منجر به دستگیری و زندانی شدن تعدادی از زائران در عربستان گردید و بر اساس دستور مقامات قضایی، با رویکردی پیشگیرانه، بازرسی های پلیس در فرودگاه های کشور به دقت انجام می شود.

     o در مبادی خروجی فرودگاههای کشور و به منظور بررسی دقیق تر و با استفاده از امکانات و تجهیزات پیشرفته، بار و وسایل زائرین توسط تیم های کارشناس و سگ های جستجوگر پلیس به دقت کنترل می شود و موارد مشکوک را با حساسیت بالا شناسایی می کنند. علاوه بر آن نیروهای ماهر و متخصص پلیس، افراد حامل مواد مخدر را شناسایی می نمایند.

     o بار زائران نیز روز قبل از پرواز دریافت و در حضور مامورین ویژه فرودگاه، تحت بازرسی دقیق قرار می گیرد.

     o در روز حرکت کاروان نیز، وسایل و ملزومات زائران مورد بررسی دقیق قرار می گیرد.

     o تیم های کارشناس، متخصص، ماهر و با تجربه، به صورت محسوس و غیرمحسوس در محوطه سالن های فرودگاه، رفتار و عملکرد افراد را تحت نظر داشته و موارد مشکوک را مورد بررسی قرار می دهند.

     o همچنین توجه داشته باشید که موقع خروج از گیت بازرسی در ایران و عربستان، هیچ بسته مشکوکی را از افرادی که نمی شناسید دریافت نکنید تا دچار مشکالت احتمالی نشوید.

     § کنترل بار و لوازم زائران در فرودگاه مقصد در کشور عربستان:

     o در عربستان با استفاده از امکانات و تجهیزات پیشرفته، بار و وسایل زائران به دقت کنترل می شود. علاوه بر آن نیروهای ماهر و متخصص پلیس، افراد حامل مواد مخدر را شناسایی می نمایند.

     o لذا همراه داشتن هرگونه مواد مخدر، داروهای گیاهی شبیه مواد مخدر مانند: شیرینبیان، قرصهای روانگردان مانند: متادون و قرصهای آرامبخش از قبیل: مسکن های حاوی کدئین، دیازپام، فلورازپام، کلونازپام، اکسازپام، لورازپام و… درعربستان جرم تلقی شده و در صورت کشف، بدون شک زائر بازداشت و از فرودگاه مربوطه روانه زندان خواهد شد.

     § قوانین عربستان پیرامون جرائم مواد مخدر و روانگردان ها:

     o در کشور عربستان قوانین حقوقی با الهام از اصول فقهی اهل سنت، برای بسیاری از جرائم مجازاتهای حداقلی و حداکثری در نظر گرفته می شود که از جمله آنان مجازات جرائم مواد مخدر و روانگردانها می باشد.

     o رویکرد کلی برخورد با این گونه جرائم، سختگیرانه و بسیار شدید است.

     o در عربستان، داروهای روانگردان نیز حکم موادّ مخدّر دارند و مجازاتهای مربوط به مواد مخدر در مورد آنها اعمال می گردد.

     o در خصوص مالکیت و یا حمل و نگهداری مواد مخدر یا روانگردانها با هدف مصرف شخصی، مجازات یک تا ده سال حبس پیش بینی شده که حسب نظر قاضی اعمال میگردد.

     o در عربستان در برخی موارد مجازات اعدام برای حاملین مواد مخدر در نظر گرفته شده است که عبارت است از:

     ـ قاچاق موادّ مخدّر یا روانگردانها.

     ـ دریافت مواد مخدر یا روانگردان ها از قاچاقچی.

    ـ وارد کردن، صادر کردن، تولید، تغییر، استخراج، زراعت و دریافت موادّ مخدر یا روانگردانها به قصد ترویج و فروش.

     o در عربستان برای بعضی از مواد مثل شیره تریاک، شدت عمل بیشتری به کار می گیرند.

     o بر اساس قانون عربستان، اعتیاد به موادّ مخدر جرم محسوب شده و قاضی میتواند معتادین به انواع مخدرها و روانگردانها را به مجازات حبس تا سقف دو سال محکوم نماید.

     § وضعیت بازداشتگاههای عربستان:

     o در عربستان وضعیت بازداشتگاه ها بسیار دشوار و سخت است.

     o تعداد زیادی افراد در یک اطاق کوچک نگهداری میشوند که از ملیت های مختلف هستند و دارای جرم هایی از جمله قتل، سرقت، تجاوز به عنف و… می باشند.

     o وضعیت بهداشتی بازداشتگاهها ضعیف و در سطح پایین است و از لحاظ برخورداری از امکانات رفاهی و بهداشتی، در بدترین وضعیت ممکن قرار دارد به طوری که دسترسی به بدیهی ترین امکانات بهداشتی و درمانی وجود ندارد.

     o رفتار ماموران عربستان نیز بسیار سختگیرانه می باشد.

     o در عربستان به دلیل طولانی بودن روند رسیدگی به پرونده متهمین، به هیچ وجه در زمان بازداشت اجازه انجام اعمال و مناسک حج به فرد دستگیر شده داده نمی شود.

     o دستگاه قضایی عربستان اجازه برقراری ارتباط افراد دستگیر شده با خانواده شان را نداده و توجهی به سن، جنسیت و وضعیت بیماری آنان نداشته و به عنوان یک مجرم، با آنان به شدت برخورد می نماید.

     § جاسازیهای کشف شده مواد مخدر در لوازم و بار زائران:

     o متاسفانه تعدادی از مصرف کنندگان مواد مخدر با هدف گمراه نمودن پلیس فرودگاه، اقدام به جاسازی مواد مخدر در وسایل خود و یا همراهان اعم از همسر، فرزند و… مینمایند.

     o علیرغم جاسازی های پیچیده (داخل آجیل، داخل لباس، داخل کپسول دارو، داخل عصا، داخل کفش و …) پلیس با استفاده از دستگاه ها و تجهیزات فنی و نیروهای زبده و متخصص آنها را کشف نموده اند.

     § وضعیت فرد معتاد در طول سفر حج:

     o فرد معتاد در طول سفر دچار عوارض قطع ماده مصرفی شده و از آن جایی که داروهای آرامبخش از قبیل متادون نزد پزشکان مجموعه وجود ندارد و در داروخانه های عربستان نیز داروهای کدیین دار و داروهای مربوط به اعصاب یافت نمی شود، مشکلات حادی برای فرد معتاد به وجود می آید.

     o فرد معتاد با عدم مصرف مواد ، استطاعت جسمی و روانی خود را از دست داده و امکان انجام اعمال و مناسک حج برای وی میّسر نمی شود.

     § تکلیف افراد معتاد به مواد مخدر:

     o اگر فردی به هر نحو مبتال به مصرف موادّ مخدّر یا داروهای روانگردان است و زمان کافی برای درمان خود دارد، پزشک معتمد معرفی شده را به صورت محرمانه در جریان مشکل خود قرار دهد تا ایشان مراکز معتبر درمانی را به وی معرفی نماید.

     o در صورتی که وقت برای درمان کافی نیست یا نتواند در فرصت موجود برای درمان خود اقدام کند، از تشرف به حج انصراف دهد و خود را برای سال بعد مهیا سازد.

     o در بسیاری از موارد، افرادی که به دلیل حمل مواد مخدر از سفر بازمانده اند، با پیامدها و آثار سویی در جامعه و بستگان دور و نزدیک خود روبه رو شده و دچار اختلافات شدید خانوادگی با همسر و فرزندان گردیده اند.

     o توصیه میشود که افراد معتاد، به هیچ وجه عازم این سفر معنوی و دسته جمعی نشوند، چون مشکلات مربوط به آنها گریبان گیر مسوولین کاروان و همه همکاروانی ها نیز خواهد شد.

     o بر اساس آن چه گفته شد، مسوولین کاروان و سایر مسوولین حج و زیارت، هیچ مسوولیتی در قبال زائران معتاد و دستگیری آنها نداشته و همچنین هیچگونه دارویی به منظور کنترل آنها در طول سفر در اختیار ندارند.

    o باید توجّه داشت در صورتی که در فرودگاههای کشور و یا فرودگاههای مدینه و جده، از زائری مواد مخدر کشف گردد، پیگیری مسئولین کاروان نتیجه ای در بر نخواهد داشت. تاکید میگردد فقط در صورت ترک اعتیاد، استطاعت جسمی و روانی برای فرد جهت انجام اعمال حج ایجاد می گردد.

    مصرف دخانیات در سفر حج:

    o مکه و مدینه تنها شهرهای دنیا هستند که مصرف دخانیات در اماکن عمومی آنها در حدّ صفر قرار دارد که این واقعیت، بیشک یکی از مواهب حج است.

    o مصرف دخانیات رخدادی است که در این دو شهر مقدس، به ویژه در جمع زائران کشورهای مختلف، مشاهده نمی شود.

    o زائران کشورهای مختلف که در مکه و مدینه حاضر می شوند نیز از مصرف دخانیات پرهیز می کنند و حتی برخی از آنها مالحظات شرعی در این زمینه دارند.

    o اعتقاد بر این است که چون بر اساس فرموده پیامبر اکرم(ص) «هر آن چه بر خود و دیگران ضرر برساند حرام است»، مصرف دخانیات نیز چه در ایام حج و چه غیر از آن حرام محسوب شده است و حتی به عنوان عملی که به مال و جان آسیب می رساند، در زمان حج حرمت بیشتری نیز به همراه دارد.

     ملاحظات مربوط به استعمال دخانیات:

    o بر اساس قوانین عربستان، در اماکن عمومی شهرهای مکه و مدینه، استعمال دخانیات ممنوع است.

    o بر اساس گزارشات موجود، در سالهای قبل در موارد متعددی، کشیدن سیگار در محوطه حرمین شریفین و سایر اماکن مقدس و مساجد، منجر به بازداشت فرد سیگاری شده است.

    o در حرین شریفین تابلوهای «تدخین ممنوع» با عناوین زیر در همه جا دیده میشود.

     مجازات استعمال دخانیات:

    o استعمال دخانیات در شهرهای مکه و مدینه، منجر به جریمه مالی تا سقف ۲۰۰ ریال عربستان و در حرمین شریفین باعث بازداشت و علاوه بر جریمه مالی، تا سقف ۶ ماه حبس و زندان خواهد داشت.

    o با توجه به مشکالت پیش آمده در طول سفر و درگیری روح و جسم زائر سیگاری با موضوع دخانیات، از محضر عزیزان سیگاری تقاضا داریم قبل از شروع سفر، نسبت به ترک سیگار و نجات جان خویش از این بلا اقدام نمایند.

    o حداقل تقاضای خدمتگزاران حجاج این است که برای احترام به حقوق سایر زائران، از مصرف دخانیات در اتاقها، راهروها و سالن غذاخوری محل اقامت در مکه و مدینه خودداری نمایند.

    ثبت دیدگاه

    • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
    • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
    • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.