حدیث روز
امام علی (ع) می فرماید : هر کس از خود بدگویی و انتقاد کند٬ خود را اصلاح کرده و هر کس خودستایی نماید٬ پس به تحقیق خویش را تباه نموده است.

جمعه, ۲ آذر , ۱۴۰۳ 21 جماد أول 1446 Friday, 22 November , 2024 ساعت تعداد کل نوشته ها : 292 تعداد نوشته های امروز : 0 تعداد اعضا : 2 تعداد دیدگاهها : 0×
  • اوقات شرعی

  • اطلاعیه ها

    طواف عمرۀ تمتع (١)

    شناسه : 839 21 مارس 2019 - 12:28 95 بازدید ارسال توسط :

    پس از احرام و ورود به شهر مکه زائران باید هفت دور طواف کعبه بجاى آورند که یکى از مهم‌ترین اعمال عمره و حج است، طواف داراى شرایط و واجباتى است که در این بخش به آنها اشاره مى‌شود.١ – شرایط طواف کننده* طهارت بدن و لباس طواف از جهات مختلف، همچون نماز است؛ از […]

    پ
    پ

    پس از احرام و ورود به شهر مکه زائران باید هفت دور طواف کعبه بجاى آورند که یکى از مهم‌ترین اعمال عمره و حج است، طواف داراى شرایط و واجباتى است که در این بخش به آنها اشاره مى‌شود.
    ١ – شرایط طواف کننده
    * طهارت بدن و لباس
    طواف از جهات مختلف، همچون نماز است؛ از جمله این‌که طواف‌کننده باید بدن و لباسش پاک باشد، افزون بر این‌که، لباسى که بر تن دارد باید شرایط لباس نمازگزار را داشته باشد.
    * طهارت از حدث
    طواف‌کننده باید باوضو باشد و غسلى برعهدۀ او نباشد، و چنانچه نتواند وضو بگیرد یا غسل کند باید تیمم کند. و طواف عمره بدون طهارت صحیح نیست، خانم‌هایى که در ایام عادت ماهیانه به‌سر مى‌برند باید صبر کنند و پس از پاک شدن، غسل بجاى آورند و طواف کنند.
    * پوشش بدن
    طواف‌کننده باید در حال طواف به مقدارى که در نماز لازم است بدن خود را بپوشاند.
    * ختنه
    پسرها و مردها باید ختنه شده باشند و بدون آن طواف صحیح نیست.
    * نیّت
    طواف و سایر اعمال عمره، از عبادات است و باید با نیت باشد؛ یعنى گشتن به دور کعبه باید به‌قصد طواف و براى اطاعت دستور خداوند باشد.
    ٢ – واجبات طواف
    * شروع از حجرالأسود:
    طواف باید از گوشه‌اى از کعبه که حجرالاسود در آن قرار دارد آغاز شود؛ همان گوشه‌اى که نزدیک درِ کعبه است.
    حجرالاسود، سنگ مقدسى است که با ارتفاع حدود ١/۵ متر از زمین در یکى از گوشه‌هاى کعبه کار گذاشته شده است و اکنون با یک قاب نقره‌اى محافظت مى‌شود. به هریک از گوشه‌هاى کعبه، رکن و مجموع آنها را ارکان کعبه مى‌نامند که به‌ترتیب براساس دور طواف، چنین نامگذارى شده‌اند: رکن حجرالأسود، رکن عراقى، رکن شامى، رکن یمانى.
    * ختم کردن به حجرالأسود
    نقطۀ آغاز و پایان طواف حجرالأسود است، یعنى هفت دور طواف مقابل حجرالأسود به‌پایان مى‌رسد و طواف، کمتر یا بیشتر از این مقدار صحیح نیست، امّا دقت در این امر لازم نیست و همین مقدار که عرفاً بگویند روبه‌روى حجرالأسود است کافى است. و ایستادن مقابل حَجر در آغاز طواف و در پایان آن و در پایان هر شوط از طواف لازم نیست، ولى مستحب است با دست خود به سمت حَجر اشاره کند و دست خود را ببوسد.
    * هفت دور طواف کردن
    طواف کعبه هفت دور است نه کمتر نه زیادتر و به هر دور آن «شوط» گفته مى‌شود.
    * کعبه را در طرف چپ خود قرار دادن
    طواف‌کننده باید همان‌گونه که همۀ مسلمانان طواف مى‌کنند به دور کعبه بگردد، یعنى عقب‌عقب نرود، برخلاف مسیر طواف‌کنندگان نچرخد، و در حال طواف رو به کعبه نباشد، ولى نگاه به سمت راست یا چپ، حتى پشت سر اگر بدن را نگرداند اشکال ندارد.
    * محدودۀ طواف
    به فتواى اکثر مراجع تقلید، طواف کعبه در مسجدالحرام تا جایى که مردم طواف مى‌کنند و عرفاً بگویند دور کعبه مى‌گردد صحیح است، ولى به‌نظر برخى دیگر از مراجع تقلید، طواف باید در محدودۀ فاصلۀ بین کعبه و مقام ابراهیم که حدود ١٣ متر است باشد. ولى براى مقلدین این مراجع نیز اگر طواف در آن محدوده مشکل باشد یا ممکن نباشد، و نتوانند صبر کنند تا در وقت خلوت طواف کنند، در فاصلۀ دورتر نیز اشکال ندارد.
    * بیرون حجر اسماعیل طواف کردن
    طواف‌کننده باید به‌دور حجر اسماعیل هم بگردد، یعنى در حال طواف داخلِ حجر نرود. حجر اسماعیل، فضایى است بین کعبه و دیوار نیم‌دایره به‌عرض حدود ١٠ متر که از رکن عراقى (شمالى) تا رکن شامى (غربى) کعبه امتداد دارد، همان ضلعى که ناودان کعبه قرار دارد. بجز شرایط و واجباتى که براى طواف گفته شد، آدابى نیز دارد که برخى مستحب و برخى مکروه است که مراعات آنها نیز در طواف بر ثواب آن مى‌افزاید.
    ١ – مستحبات طواف:
    * تلاوت قرآن
    * ذکر گفتن
    * خواندن دعاهاى واردشده
    * به آرامى و آرامش طواف کردن
    * استلام حجر
    مناسب است زائران در حال طواف، به ذکر، دعا و تلاوت قرآن مشغول باشند تا هم از ثواب آن بهره‌مند باشند و هم از حواس‌پرتى و شک در تعداد دورهاى طواف جلوگیرى شود و نیز از عجله و تند رفتن در حال طواف بپرهیزند
    که گاهى مزاحمت براى دیگران است. دست زدن و بوسیدن حجرالأسود مستحب است، ولى به‌جهت ازدحام زیاد و اختلاط زن و مرد در کنار حَجر، از این کار در حال طواف بپرهیزند و تنها به اشاره کردن با دست به طرف آن و بوسیدن دست اکتفا کنند. در حال خواندن ذکر و دعا و قرآن نیز صدا را بلند نکنند و از دعا خواندن و صلوات فرستادن دسته‌جمعى بپرهیزند تا مزاحمتى براى طواف‌کنندگان نباشد.
    ٢ – مکروهات طواف:
    * خندیدن
    * سخن گفتن
    * شعر خواندن
    * خوردن و آشامیدن
    * دست کشیدن به دیوار حِجر اسماعیل علیه السلام
    هرچند در بسیارى از امور، طواف مانند نماز است، ولى از جهاتى نیز تفاوت دارد؛ مثلاً خندیدن و سخن گفتن و خوردن و آشامیدن نماز را باطل مى‌کند، ولى طواف را باطل نمى‌کند، امّا مکروه است و بهتر است از آنها پرهیز شود. دست کشیدن به دیوار حجرِاسماعیل علیه السلام به فتواى برخى از فقها جایز نیست، ولى بسیارى از آنان نیز مکروه مى‌دانند.
    ٣ – مراقبت‌هایى که در طواف باید صورت گیرد:
    * هنگام شروع طواف از مقابل حجرالاسود وارد جمعیت طواف‌کنندگان نشوید که اذیت مى‌شوید و مزاحمت براى طواف‌کنندگان نیز هست، بلکه مقدارى جلوتر جایى که خلوت است وارد جمعیت شوید و بدون نیت طواف به راه خود ادامه دهید تا مقابل حجرالاسود برسید و از آن‌جا به نیت طواف برویدحتى مى‌توانید از مقدارى پیش از طواف نیت کنید که از مقابل حجرالأسود، طواف باشد که در این‌صورت هرچند مقابل حجر متوجه نباشید اشکال ندارد.
    * هنگام اتمام طواف براى بیرون رفتن از صف طواف‌کنندگان از مقابل حجرالاسود بیرون نروید که موجب زحمت خود و مزاحمت و اذیت دیگران است، بلکه بدون نیت طواف همراه جمعیت راه بروید تا جایى که به‌راحتى از صف خارج شوید.
    * در اثناء طواف، به سراغ بوسیدن کعبه، پردۀ کعبه، حجرالاسود و… نروید تا اشکالى در طواف شما پیش نیاید.
    * هنگام طواف عجله نکنید و از هل دادن و تنه زدن به دیگران بپرهیزید و چنانچه با آرامش طواف کنید، راحت و بهتر مى‌توانید ادامه دهید.
    * اگر جمعیت شما را هُل داد و تندتر رفتید اشکال ندارد، حتى اگر به‌قدرى زیاد بود که شک کردید بى‌اختیار شدید یا نه باز هم اشکال ندارد.
    * دور جمعیت حلقه نکشید، که مزاحمت براى سایر طواف‌کنندگان است.
    * افراد مُسن و ناتوان و بانوان معذور در وقت مناسب دیگرى براى طواف بروند تا به‌راحتى بتوانند به‌وظیفۀ خود عمل کنند.

    این مطلب بدون برچسب می باشد.

    نوشته های مشابه

    ثبت دیدگاه

    • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
    • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
    • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.